Wat is diabetes

Wat is diabetes?

Diabetes is een veelvoorkomende ziekte waarbij een teveel aan glucose in het bloed zit (vaak bloedsuiker genaamd).

Bloed bevat altijd wat glucose omdat het lichaam die energiebron nodig heeft, maar teveel is niet gezond.

Hoe kan diabetes optreden?

Als je eet, wordt het voedsel in je maag afgebroken in suikers. Het meest voorkomende suiker is glucose. Dit glucose wordt uit de darmen opgenomen in de bloedbaan. Insuline helpt bij de opname van glucose in de lichaamscellen, die glucose als energie gebruiken.

Insuline wordt gemaakt in de alvleesklier, of pancreas, een orgaan dat de hoeveelheid glucose in het bloed in de gaten houdt. Bij sommige mensen werkt de pancreas niet goed, waardoor er geen of te weinig insuline wordt gemaakt. Soms heeft insuline minder effect op de lichaamscellen en wordt glucose minder goed opgenomen. Dan spreken we van diabetes.

Wie krijgt diabetes?

Diabetes type 1 kan zich op elke leeftijd ontwikkelen. Meestal is dit voor het 40ste levensjaar, en vooral op jongere leeftijd. Ongeveer 5 tot 15% van alle mensen met diabetes heeft type 1.

Diabetes type 2 ontwikkelt zich vooral bij volwassenen ouder dan 40, al treedt dit tegenwoordig ook meer op bij kinderen en jongvolwassenen. Type 2 komt meer voor, 85 tot 95% van de mensen met diabetes heeft deze vorm.

Diabetes kan een grote invloed hebben op je gezondheid

Als diabetes niet wordt gecontroleerd, zullen zich complicaties voordoen. Hartaanvallen en herseninfarcten, blindheid, langdurige wonden aan de voet en zelfs amputaties, ja ook impotentie bij mannen kan worden veroorzaakt door langdurig verhoogde bloedsuikers. Ook de nieren kunnen beschadigd raken door teveel suiker in het bloed, waardoor de nierfunctie achteruitgaat.

Diabetes type 1

De pancreas produceert weinig tot geen insuline, waardoor toediening van buitenaf van levensbelang is. Dit type diabetes kan goed gecontroleerd worden met dagelijks insuline injecties, gezond eten, voldoende beweging en zorgvuldige controle van de bloedsuikers.

Diabetes type 2

De pancreas produceert niet genoeg insuline. Bovendien kan het zijn dat de lever, het lichaamsvet en de spieren niet goed reageren op die insuline. Mensen met overgewicht hebben meer kans op het krijgen van diabetes type 2. De behandeling bestaat eerst uit gezond eten en meer beweging. Hierbij worden vaak geneesmiddelen ingezet die het glucose in het bloed verlagen.